Witaj Dobra Istoto, darmowa dostawa dla zamówień od 220zł :-)
(0)

Maść z wrotyczu (60ml) | ŁAGODZI BÓLE REUMATYCZNE, WSPIERA LECZENIE SKÓRY

Maść z wrotyczu na trądzik, łuszczycę, egzemy, świąd i grzybicę skóry, na stłuczenia, skęcenia i bóle reumatyczne.

Dostępność: 6 szt.

Cena: 44.00

szt.

Dostępność i dostawa

Cena przesyłki:
18
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 18
  • Kurier InPost 20

Maść z wrotyczu (60ml) | ŁAGODZI BÓLE REUMATYCZNE, WSPIERA LECZENIE SKÓRY

Wrotycz (Tanacetum Vulgare), pospolity w całej Europie i Azji, to smukła roślina zielna o drobnych, żółtych kwiatach przypominających guziki. W średniowieczu był niezwykle popularnym ziołem leczniczym oraz przyprawą kulinarną, mimo że jego części są bardzo gorzkie w smaku.

Nazwa wrotycz (Tanacetum) wywodzi się od greckiego słowa „athanasia”, oznaczającego „nieśmiertelność”; rośliny tej używano podczas balsamowania zwłok, aby chronić je przed robakami.

Ze względu na zawartość tujonu – związku chemicznego o działaniu toksycznym – wrotycz w większych dawkach spożywany wewnętrznie jest trujący i należy stosować go bardzo ostrożnie. 

Wrotycz działa przeciwpasożytniczo i odrobaczająco; tradycyjnie stosowano go w przypadku zarażeń nicieniami, takimi jak glisty czy owsiki. Obecnie jednak nie zaleca się takiego stosowania – chyba że pod nadzorem wykwalifikowanego zielarza – ze względu na obecność potencjalnie toksycznych składników.

Wrotycz może być stosowany w formie maści do stosowania zewnętrznego w przypadku świądu skóry, który często towarzyszy infekcjom pasożytniczym przewodu pokarmowego – smarowanie maścią z wrotyczu okolic brzucha doskonale uzupełnia kurację przeciwpasożytniczą.

Roślina ta wykazuje działanie wiatropędne i rozkurczowe w obrębie narządów wewnętrznych układu pokarmowego, a dzięki swojemu gorzkiemu smakowi pobudza procesy trawienne.

Wrotycz działa również pobudzająco na krwawienia miesiączkowe (emmenagogum), dlatego jego stosowanie jest stanowczo przeciwwskazane w okresie ciąży.

Do użytku zewnętrznego z wrotyczu można przygotować napar (do przemywań lub okładów), a także lotiony czy maści. Zewnętrznie stosuje się go w przypadku świerzbu, wszawicy, obecności pcheł, a także stanów zapalnych, takich jak stłuczenia, skręcenia czy bóle reumatyczne.

Wrotycz jest doskonałym środkiem odstraszającym owady; można z niego przygotować spray do pomieszczeń lub balsam do nakładania na skórę. Aromatyczne kwiaty i liście sprawdzą się również w saszetkach odstraszających owady, które można rozwiesić w domu – dobrze komponują się one z lawendą (Lavandula angustifolia) oraz pelargonią pachnącą (Pelargonium graveolens).

Właściwości przeciwpasożytnicze (odrobaczające) wrotyczu wynikają z obecności olejków lotnych, w tym tujonu, który wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, roztoczobójcze (zwalcza roztocza i kleszcze) oraz owadobójcze; substancje te pomagają usuwać pasożytnicze robaki z przewodu pokarmowego. Za działanie roztoczobójcze odpowiada właśnie tujon zawarty w olejku z wrotyczu. Skuteczność ta została potwierdzona w badaniach *in vitro*, m.in. w odniesieniu do pasożytniczych robaków oraz pospolitych kleszczy.

Gorzki smak wrotyczu działa energetycznie uspokajająco, chłodząco i oczyszczająco, pomagając – zarówno na poziomie fizycznym, jak i emocjonalnym – przełamać stan stagnacji.

W formie esencji kwiatowej, wrotycz pomaga radzić sobie z trudnymi, negatywnymi emocjami w sposób bezpośredni i celowy, łącząc jednostkę z jej wewnętrzną siłą oraz poczuciem właściwego kierunku. Jest to środek przeznaczony dla osób, które wykazują skłonność do niezdecydowania, obojętności, letargu lub ospałości – postaw, które często stanowią sposób na unikanie presji bądź trudnych sytuacji.


Wrotycz jest rośliną toksyczną – dlatego powinien być używany wyłącznie pod nadzorem lekarza lub specjalisty, aby uniknąć przedawkowania. 

Ciąża i karmienie piersią: Kobiety powinny unikać tego zioła w okresie ciąży oraz karmienia piersią, ponieważ wrotycz może wywołać krwawienie lub poronienie.

Reakcje alergiczne: W przypadku uczulenia na ambrozję bylicolistną może wystąpić reakcja krzyżowa; ponadto wrotyczu powinny unikać osoby, u których zdiagnozowano porfirię – chorobę metaboliczną. Zasadniczo, przed włączeniem jakiegokolwiek nowego preparatu ziołowego do swojego schematu leczenia, najlepiej skonsultować się z lekarzem.

____________________________

Olej kokosowy nierafinowany, extra virgin

Olej kokosowy składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość wynosi blisko 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), a także witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy. Olej kokosowy zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych: Laurin, Capron,Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin, Stearin, Linol. Posiada około 50% kwasu laurynowego (Laurin), który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki - chroni przed infekcjami oraz wzmacnia system odpornościowy.

Właściwości oleju kokosowego:
- zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirusy zapalenia wątroby typu C, SARS, AIDS i inne choroby
- zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg moczowych, choroby dziąseł i wgłębienia, zapalenie płuc, rzeżączkę i inne choroby
- zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp, pieluszkowe i inne infekcje
- zapobiega paradontozie i próchnicy
- zwiększa energię i wytrzymałość
- poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i aminokwasów
- zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki i łagodzić problemy z woreczkiem żółciowym
- pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z cukrzycą
- chroni przed osteoporozą
- łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz wrzodów żołądka
- łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy
- wzmacnia system odpornościowy
- naprawia tkanki
- pomaga chronić organizm przed rakiem piersi, jelita grubego i innymi nowotworami
- nie tworzy szkodliwych produktów ubocznych w czasie podgrzewania jak inne oleje
- pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia
- zmniejsza ryzyko chorób serca - poprawia cholesterol
- rozpuszcza kamienie nerkowe
- wspomaga funkcje tarczycy
- wspomaga utratę nadwagi poprzez zwiększenie tempa metabolizmu
- posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze
- zmniejsza objawy związane z łuszczycą, wypryskami, zapaleniem skóry
- zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość, łuszczenie się
- zapobiega zmarszczkom, zwiotczeniu skóry i plamom starczym
- zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca
- pomaga zwalczyć łupież.
____________________________

Wosk pszczeli, nieoczyszczony

Wosk pszczeli wspiera leczenie pieluszkowego zapalenia skóry, łuszczycy i egzemy, doskonale sprawdza się w przypadku wielu schorzeń skórnych. 

Badanie przeprowadzone przez Dubai Specialized Medical Center oraz Medical Research for Education miało na celu sprawdzenie wpływu tych trzech substancji – zarówno osobno, jak i w formie mieszanki – na wzrost bakterii *Staphylococcus aureus* (gronkowiec złocisty) oraz drożdżaków *Candida albicans*, wyizolowanych z próbek pobranych od ludzi. W ramach badania przeprowadzono dwa eksperymenty: w pierwszym mieszankę miodu umieszczano w zagłębieniach wykonanych na płytkach z posianymi kulturami *Staphylococcus aureus* lub *Candida*; w drugim mikroorganizmy hodowano na podłożach składających się z samej mieszanki miodu, mieszanki miodu z agarem odżywczym lub mieszanki miodu z agarem Sabourauda z glukozą. Ostatecznie stwierdzono, że miód oraz mieszanki na jego bazie mogą hamować wzrost bakterii, które negatywnie wpływają na stan skóry i wywołują różne schorzenia dermatologiczne. 

Naturalny wosk pszczeli to znakomity środek nawilżający, powszechnie stosowany w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry. Dzięki zdolności do zatrzymywania wilgoci pomaga chronić oraz regenerować szorstką, suchą lub popękaną skórę, jest bogaty w witaminę A i wykazuje właściwości zmiękczające (emolientowe) – nawilża skórę oraz wspiera proces jej prawidłowej regeneracji na poziomie komórkowym. Co więcej, wosk pszczeli jest substancją niekomedogenną, co oznacza, że​nie zatyka porów.

Łagodzi ból i działa przeciwzapalnie Wosk pszczeli był badany pod kątem zastosowań medycznych w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych; stwierdzono również, że wykazuje łagodne działanie zmniejszające obrzęki.

____________________________

Składniki: kwiaty i ziele wrotyczu, olej kokosowy bio nierafinowany, wosk pszczeli nieoczyszczony
Pojemność: 60ml
Produkcja: Czynnik Dobra, Rękodzieło Zielarskie tworzone metodą rzemieślniczą


Nota prawna
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych. Nie są to porady medyczne, zdrowotne i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Nie sprzedajemy produktów leczniczych, a prezentowane tu informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie mogą zastąpić specjalistycznych porad medycznych. W przypadku problemów zdrowotnych, zalecamy każdorazowo konsultację ze specjalistą w zakresie medycyny.

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Ocena produktu
Zadaj pytanie